Зустріч з представниками проєкту «Сприяння скороченню ризиків та відновленню від стихійних лих в Україні» Програми розвитку ООН.

16 вересня в Навчальній науково-дослідній лабораторія апаратно-програмних засобів фірми «Siemens» кафедри інформаційно-телекомунікаційних технологій і систем (ІТТС) відбулась робоча зустріч першого проректора університету Олега Мандрика і співробітників кафедри ІТТС завідувача Леоніда Заміховського, професора Юрія Стрілецького та доцента Миколи Николайчука з представниками проєкту ПРООН «Сприяння скороченню ризиків та відновленню від стихійних лих в Україні» - керівником Антоном Шевченко, радницею проєкту з питань відновлення Анною Анісімовою, експерткою з юридичних питань та розробки політик Анастасією Бондаренко та спеціалісткою проєкту Євгенією Рудницькою, а також з представниками Управління з питань цивільного захисту Івано-Франківської ОДА – головою Управління Володимиром Стебницьким та …. Миколою Паламарчуком.

Метою зустрічі було ознайомлення представників ПРООН з роботою створеного на базі університету Центру прогнозування та попередження техногенно-гідроекологічної небезпеки «Прикарпаття» і результатами впровадження сумісної розробки кафедри ІТТС та ТОВ «Західний Інженерно - Технічний Центр» геоінформаційної системи моніторингу основних метеорологічних параметрів вод річки Дністер «ГІС-Дністер», необхідних для прогнозування паводків та оповіщення населення про загрозу їх катастрофічного розвитку.

Проректор Олег Мандрик ознайомив присутніх з основними напрямками діяльності Центру прогнозування та попередження техногенно-гідроекологічної небезпеки «Прикарпаття» і перспективами його розвитку і співпраці з зацікавленими організаціями.

Доцент кафедри ІТТ Микола Николайчук розказав про структуру, призначення і принцип роботи базового варіанту «ГІС-Дністер», яка встановлена в м. Галич на старому мості через ріку Дністер і вже 10 місяців знаходиться в експлуатації, а також навів результати її випробування та перспективи розширення функціональних можливостей «ГІС-Дністер». Учасники зустрічі обговорили перспективи прогнозування та попередження паводків з використанням «ГІС- Дністер», потреби в цих системах Центру «Прикарпаття» та шляхах фінансування їх виготовлення.

На зустрічі зав. кафедри ІТТС Леонід Заміховський розказав про співпрацю кафедри з Управлінням з питань цивільного захисту Івано-Франківської ОДА над реалізацією Концепції розвитку та технічної модернізації системи централізованого оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій (затверджена розпорядженням КМ України від 11 липня 2018 р. № 488-р).

Професор Юрій Стрілецький ознайомив присутніх з концепцією побудови на базі сучасних інформаційних технологій системи централізованого оповіщення про загрозу виникнення надзвичайних ситуацій та окремими її технічними рішеннями