В університеті відкрили пам’ятну дошку відомому науковцю Генріху Штамбергеру!

«Чуйна людина, видатний вчений і прекрасний педагог!», – саме такими теплими словами згадують сьогодні відомого науковця, доктора технічних наук, першого завідувача кафедри інформаційно-вимірювальної техніки і промислової електроніки (нинішня назва – кафедра інформаційно-телекомунікаційних технологій та систем – ІТТС), заслуженого винахідника та лауреата виставок досягнень науки і техніки, професора Генріха Абрамовича Штамбергера. 

Цьогоріч, в травні, виповнилося 100 років від дня народження цієї знакової для університету особистості, а 4 грудня колеги, рідні, однодумці, учні зібрались біля корпусу №3 корпусу Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу (вул. Шопена, 1) щоб увіковічити пам’ять про Генріха Абрамовича Штамбергера відкриттям меморіальної дошки.

Науковець народився 7 травня 1919 року в м. Тарнув Краківського воєводства (Польща). В 1938 році закінчив гімназію в м. Закопане, згодом працював у м. Львові. З 1941 по 1943 роки був учасником Другої світової війни, на якій зазнав важкого поранення й довго лікувався. В м. Івано-Франківськ Генріх Абрамович переїхав із сім’єю у 1969 році і почав працювати в ІФНТУНГ на кафедрі автоматизації виробничих процесів. В 1970 році за його ініціативи була створена кафедра інформаційно-вимірювальної техніки та промислової електроніки, яку він і очолив. За короткий проміжок часу кафедра стала справжнім осередком наукових досліджень і розробки інформаційно-вимірювальних та обчислювальних систем для нафтової і газової промисловості. Завдяки науковій наполегливості та невтомній праці Генріха Штамбергера кафедра зайняла провідні позиції серед усіх аналогічних структур у нафтових закладах вищої освіти. Зараз це одна з провідних кафедр університету, яка готує фахівців за трьома престижними сучасними спеціальностями – автоматизація та комп’ютерно – інтегровані технологій (за освітньою програмою – Комп’ютеризовані системи управління та автоматика, а з 2020 року за освітньою програмою: Системна інженерія – Інтернет речей), Телекомунікація та радіотехніка, а також спеціальністю – Інформаційні системи та технології.

Про здобутки професора в цій царині науки, на думку його колег, можна говорити годинами: «Здобутки вченого – це 6 монографій, які написані за його безпосередньої участі; учні (під його керівництвом захистили кандидатські дисертації більше 20 аспірантів); понад 200 наукових праць; 45 авторських свідоцтв та винаходи.

Генріх Абрамович був членом низки методичних комісій з інформаційно-вимірювальної техніки при міністерствах освіти СРСР та України.

Велику наукову й науково-методичну роботу вміло поєднував із педагогічною діяльністю. Його любили та поважали. Це особистість, з якою, без перебільшень, пов’язана ціла епоха в розвитку нафтогазової освіти на Прикарпатті», – каже завідувач кафедри ІТТС Леонід Заміховський, який навчався на цій кафедрі і був учнем Штамбергера Г.А.

Теплими словами і з вдячністю згадує професора ректор університету Євстахій Крижанівський: «Генріха Абрамовича я пам’ятаю ще з молодих років. Коли він очолив кафедру я навчався на 2 курсі іншої спеціальності. Це дуже цікава й непересічна особистість. В свій час Генріх Абрамович навчав студентів найефективнішим методам засвоєння інформації, якими я послуговуюсь і до цього часу. Серед інших науковців його вирізняла неабияка наукова ерудиція й відчуття нового. Він легко вмів визначити головний напрям досліджень».

Донька Генріха Абрамовича Штамбергера Олена Генріхівна, котра також була присутня на відкритті пам’ятної дошки, розповіла, що роки праці в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу її батько вважав найкращими.

Пам’ять про першого завідувача кафедри, д.т.н., проф. Штамбергера Г.А. шанують на кафедрі. На його честь названа лабораторія автоматизованих систем керування і промислових телекомунікацій «Phoenix Contact», створено пам’ятний стенд про його життєвий та творчий шлях, а також сторінка на кафедральному сайті, де розміщені спогади сучасників про нього.

Колектив кафедри інформаційно-телекомунікаційних технологій і систем Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу висловлює щиру подяку організаціям і випускникам кафедри, які долучилися до фінансування виготовлення меморіальної дошки першому завідувачу кафедри д.т.н., професору Штамбергеру Г. А., а також створення сучасної лабораторії Інтернету речей, зокрема:

  1. Західному Інженерно-Технічному Центру (заступнику директора Варголі М. А. – учню Штамбергера Г.А.);
  2. Міжнародній ІТ – компанії «Perfectial» (засновникам Андрію Скоропаду і Івану Когуту) і керівнику Івано-Франківського центру розробки програмного забезпечення Якубовському В. П. – випускнику кафедри;
  3. ТОВ «Галкомбуд» (керівнику Галіпчаку Р.Б.).

Випускникам кафедри:

  1. Юрківу Андрію Васильовичу (група АУ-92-1);
  2. Веркальцю Івану Дмитровичу (група СІ-11-1);
  3. Диблюку Віталію Зеновійовичу (група АУ-02-1);
  4. Іванишину Андрію Володимировичу (група АУ-95-1);
  5. Іваночко Василю Миколайовичу (група АУ-96-1);
  6. Струку Василю Федоровичу (група АУ-94-1);
  7. Ходаку Любомиру Мирославовичу (група АУ-99-1);
  8. Соколану Данилу Ярославовичу (група АУ-93-1);
  9. Крицуну Ярославу Володимировичу (група АУ-97-1).

Випускникам кафедри, які у 70-х роках працювали з професором Штамбергером Г. А.: 

  1. Галанджію Борису;
  2. Петренкові Віктору;
  3. Ставкіній Людмилі;
  4. Чорноусу Віктору.